Anna-Riikka Carlson: ”Kirja-ala on suuremmassa murroksessa kuin koskaan siksi, että ihmisillä ei ole enää yhtä paljon aikaa lukemiselle kuin ennen.”

Lyhenteet:
AC = Anna-Riikka Carlson
KM = Kata Melander

KM: WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson, olet työskennellyt kirja-alalla 17 vuotta. Millä mielin katsot aikaa taaksepäin? Oliko ennen kaikki paremmin?

AC: Suomessa myyntiluvut ovat laskeneet monta vuotta peräkkäin, joten siinä mielessä asiat ovat huonommin kuin ennen – etenkin, jos myyntiluvut kertovat myös lukemisen vähenemisestä, niin kuin ne valitettavasti näyttävät kertovan. Suomi jakautuu liian monessa asiassa kahtia, niin myös lukemisen suhteen. Se huolestuttaa. Toisaalta aina kun on vaikeuksia, on myös mahdollisuuksia. Joten on myös paljon kirja-alasta kiinni, miten pystymme pitämään lukemisen osana ihmisten arkea ja miten hyviä kirjoja julkaisemme.

KM: Kirja-ala on käynyt viime aikoina voimakasta sisäistä keskustelua murroksestaan. Toiset puolesta, toiset vastaan. Olemmeko me murroksessa? Jos olemme, pue murros sanoiksi. Jos emme, perustele, miksi.

AC: Kirja-ala on suuremmassa murroksessa kuin koskaan aikaisemmin siksi, että ihmisillä ei ole enää yhtä paljon aikaa lukemiselle kuin ennen. Tai ehkä olisi, jos he haluaisivat ottaa lukemiselle aikaa. Sosiaalinen media, netissä surffailu, Netflix ym. vievät päivästä niitä tunteja, joita ennen varattiin lukemiselle. Yhä useampi nukahtaakin sinisen valon eikä kirjan ääreen.

KM: Mitkä ovat muuttuvan kirja-alan suurimmat haasteet lähitulevaisuudessa, noin vuosikymmenen sisällä?

AC:

  1. Ihmisten ajankäyttö eli se, miten säilyttää lukemisen asema ihmisten arjessa.
  2. Uusien lukijoiden tavoittaminen eli se, miten saada kirjojen pariin ne, joille ajatus yhdenkin kirjan lukemisesta on mahdoton.
  3. Digitalisaatio eli, miten tarjota riittävän laajaa ja kiinnostavaa valikoimaa lukijoille heidän älypuhelimiinsa ja tabletteihin.

KM: Olen itsekin puhunut blogissani aiemmin taide- ja viihdekirjallisuuden eroista. Onko tuota jakoa hedelmällistä edes tehdä? Riittäisikö vain yksi ’kirjallisuus’ kaikessa monimuotoisuudessaan?

AC: Taiteen ja viihteen rajat ovat niin häilyvät, ettei tämä jako tosiaan ole kovin oleellinen. Toisaalta lukijoita, kirjakauppiaita, kirjastoväkeä jne. helpottaa, kun he tietävät edes vähän etukäteen, minkälaisesta kirjasta on kyse. Ja siksi erilaisia lokerointeja on olemassa. Pääasia mielestäni olisi, että kaikki pitävät mielensä avarina eivätkä jumitu mihinkään lokeroon vaan kokeilevat rohkeasti sellaistakin luettavaa, joka ei ensin tunnu yhtään omalta. On hienoa tulla yllätetyksi!

KM: Sekä kaikkien kirjojen kokonaismyynti että yksittäisten nimekkeiden kokonaismyynti laskee. Eikö lukemista enää arvosteta tarpeeksi? Miten näet myynnin laskun?

AC: Näen, että kyse on paljolti ajankäytöstä mutta voi olla, ettei lukeneisuutta arvosteta ihan samalla tavalla kuin ennen. Toki kirja-ala on myös vastuussa myynnin laskusta ja voi vaikuttaa mm. jakelukanaviin ja hinnoitteluun – siihen, että kirjaan olisi mahdollisimman helppo tarttua.

KM: Terho Puustinen kirjoittaa vastikään ilmestyneessä Imagen verkkosivun artikkelissaan, että kirja on pehmeä vastus digille. Mikä poistaisi kitkaa digin ja kirjan väliltä?

AC: Minusta ainoa vastaus on parantaa digitaalisten kirjojen valikoimaa ja palveluja, joissa nämä kirjat ovat saatavilla. Kyse on vain erilaisista formaateista. Kirjan sisältö pysyy samana.

KM: Kirjailija on yhä voimallisemmin kirjansa kasvot. Miten suhtaudut tähän kehitykseen?

AC: Se tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia kirjailijoille vaikuttaa oman kirjansa näkyvyyteen mutta samaan aikaan toki monia kysymyksiä ja paineitakin varmasti. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse olla esillä missään, mikä ei tunnu itsestä luontevalta. Suomen myydyintä kirjailijaa Ilkka Remestäkään nähdään tuskin koskaan julkisuudessa. Jokaisen on löydettävä oma tapansa olla esillä ja tuoda kirjaansa esille, ja kustantamo on tässä tietenkin tukena.

KM: Nimeä tähän loppuun yksi tai kaksi sellaista asiaa, joissa kirja-alalla on mielestäsi haasteista huolimatta onnistuttu.

AC: Kirjoista puhutaan paljon ja harvoin tulee vastaan lehteä, jossa ei jollain tavalla käsiteltäisi jotain kirjailijaa, kirjaa tai sen aihepiiriä.

Suomessa julkaistaan uskomaton määrä todella korkeatasoista ja monipuolista kirjallisuutta joka vuosi.

KM: Kiitos paljon haastattelusta!

AC: Kiitos sinulle, kun pidät kirjan asiaa esillä!

*Tämä esikoisromaanini tuotantoblogi päivittyy ainakin joka tiistai. Löydät Facebook-sivuni osoitteesta https://www.facebook.com/melanderkata sekä profiilini Twitterissä ja Instagramissa käyttäjänimellä @melanderkata.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s