Kirjailijuus on työ – projektini etenee

Palaute tuli viime keskiviikkona! Ja sen ydin on tässä: hyvä tästä tulee, mutta töitä on vielä tehtävä. Ei tullutkaan kahta editointikierrosta. Tulee kolme, ainakin.

Läksyt ja taustatyön tärkeys

Sain varsinaisten työohjeiden lisäksi myös niitä somessakin mainostamiani läksyjä. Läksyjä? Kirja-alalla?Kyllä. Koska käsikirjoituksen isot linjat pitää kirkastaa vielä kerran. Tämä on se vaihe, jossa mennään taustatyössä tosi syvälle: jos esimerkiksi kirjoitetaan rakkaudesta, mietitään, mitä on rakkaus ja mitä siitä halutaan kertoa, minkälainen jälki halutaan lukijalle jättää. Teemoja pohtiessa pohditaan isoja asioita suurella pensselillä senkin uhalla, että maalailun lopputulos kuulostaisi mahtipontisuudessaan lapselliselta.

Ja tässä toistuu myös työn tekeminen. Jos jostakin haluaa superhyvän, on taustatyö tehtävä kunnolla. Enkä enää yhtään ihmettele sitä, miksi eräs kustannustoimittaja (ei kumpikaan omistani) sanoi, että välillä se, että kustannustoimittaja ja kirjailija tuntevat toisensa hyvin, työskentely on suorastaan murhaavan tehokasta. Sillä se on. Kukaan ei tietenkään kuole, mutta päämäärät ovat todella helppo asettaa. Tunnetaan puolin ja toisin toisen tapa ajatella ja tehdä töitä. Tässä tiimissä ei riitä hyvä. Lähdimme heti liikkeelle superhyvästä, sanatarkalleen. 🙂

Entä sitten inspiraatio?

Inspiraatio on totta kai olemassa. Jos tekstistään on innostunut, on jo mielestäni pitkällä. Olen myös itse ohjannut muiden tekstejä, niin nuorten kuin aikuistenkin. Joskus minulta kysytään, mitä yleisiä neuvoja minulla on kirjoittajalle – ja korostan kaikille työtä. Myös ammattimainen kirjoittaminen on muiden töiden ohessa raakaa työntekoa, jos vaikka jokin hahmo poistuu tekstistä ja se pitää kirjoittaa ulos koko satasivuisen käsikirjoituksen kohtauksista, esimerkiksi. Itse kirjoitin yhteensä 11 sivua rakkaudesta, anteeksiannosta, vammaisuuden ja naiseuden suhteesta ja elämän reiluudesta läksyissäni, miten nämä kaikki näkyvät tekstissäni. Eikä vielä oltu itse käsikirjoituksessa.

Mutta sitä en osaa raa’aksi työnteoksi sanoa, koska intouduin niin.

*Tämä esikoisromaanini tuotantoblogi päivittyy ainakin joka tiistai. Löydät Facebook-sivuni osoitteesta https://www.facebook.com/melanderkata sekä profiilini Twitterissä ja Instagramissa käyttäjänimellä @melanderkata.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s