Ajatuksia ensimmäiseltä editointikierrokselta

Kuva on ollut työhuoneeni eräänlainen huoneentaulu sitten paljon puhuttujen läksyjen. Saaran (toinen näkökulmahenkilöni) osuus alkaa nyt olla korjattu yli puolenvälin, sen jälkeen on Petterin vuoro. Petterin ja Saaran suhdeluku on suurin piirtein noin 80 : 20, Saara kahdeksankymmentä liuskaa, Petteri parisenkymmentä.

Ykköskohta on ohjeissani helpoin: tarkistan siis, että kerronta säilyy koko ajan minä-muotoisena silloin, kun päähenkilöni puhuvat. Pariin kohtaan oli lipsunut yksikön kolmannessa persoonassa olevia nollapersoonalauseita (älkää välittäkö termistä), esim. Kaukaa näki – –. Oma lisämausteensa, mikä liittyy tähän, mutta mikä taas on sallittua, ovat puheen esittämisen eri keinot. Esimerkiksi välillä päähenkilön ajatuksia esitetään niin sanotusti vapaana suorana esityksenä, eli vähän niin kuin sanottu olisi repliikki (suora esitys), mutta ilman repliikkiviivaa. Tällöin onkin usein kyse päähenkilön sisäisestä puheesta.

Kakkos- ja kolmoskohdat nivoutuvat usein yhteen. Predikaatittomista lauseista puhutaan silloin, kun lauseesta puuttuu persoonamuotoinen verbi. Esimerkiksi näin: Ensimmäinen. Toinen. Kolmas. (kuvitteellinen esimerkki). Näiden karsiminen vain tehokäyttöön onkin aiheuttanut melkoista hommaa, sillä olen ollut tämän keinon kanssa kuin lapsi, joka on saanut uuden lelun: näitä on ollut tahattoman PALJON. Ja usein kun näitä korjailee, tulee esiin myös kolmonen, ilmaisun konkretia. Tämä on ollut kakkosen ohella suuritöisin, mutta myös sellainen, mitä korjataan varmasti joka kierroksella lukuun ottamatta oikolukuvaihetta: pitää näyttää lukijalle konkreettisesti, mitä ovat ja miltä tuntuvat hahmojen ilot, surut, muut tunteet sekä reaktiot erilaisiin asioihin. Yleensä edellä mainittuihin on tehokkainta yhdistää jokin toiminta, jolloin puhutaan dramaturgiasta, toiminnaksi tekemisestä. Olen vielä parannellut ilmaisun konkretiaa oman harkintani mukaan yhden esimerkin voimin, mutta seuraavaa kierrosta varten saan palautteena myös itse käsiksen, luultavasti marginaalit täynnä tekstiä. 😉

Deadline tälle ensimmäiselle editointikierrokselle on 23. päivä. Seuraava kierros onkin enemmän sitten tekstin sisältöön menevä, eli mietitään, karsiutuuko jokin kohtaus ja mitä tulee lisää, poistetaanko henkilöhahmoja vai ei, jotta sisältö muodostaisi tasapainoisen kokonaisuuden.

*Tämä esikoisromaanini tuotantoblogi päivittyy ainakin joka tiistai. Löydät Facebook-sivuni osoitteesta https://www.facebook.com/melanderkata sekä profiilini Twitterissä ja Instagramissa käyttäjänimellä @melanderkata.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s