Uuden kynnyksellä

Tätä kirjoittaessani on maanantai, ja odotan vielä kustannustoimittajan palautemeiliä postiin kilahtavaksi: ainoa tunne nyt on jännityksen väre. Mitä ihmettä sieltä tulee, mihin suuntaan tämän tekstin vielä venytänkään, mikä on seuraavien päivien agenda.

Jossakin livelähetyksessä muistelisin avanneeni tätä prosessia – ei siis ole niin, että jännittäisin palautteen kehujen ja kehitysehdotusten suhdetta vaan puhtaasti palautteen sisältöä. Ja – usein ne kehut tulevat yleensä työmoraalista, mikä on hyvä, koska kehityksenpaikkoihin pitää pureutua tarkasti.

Millaista tekstin sisältöön pureutuva editointipalaute sitten oikeasti on? Yksinkertaistettuna kyse on seuraavasta:

Kirkastetaan linjaa ja poistetaan tästä tämä henkilö.
Entä, jos tehtäisiinkin tästä henkilöstä kertoja?
Tämä asia on päähenkilölle niin tärkeä, että hänen olisi kyllä puhuttava siitä jollekin. Kelle hän uskoutuisi?
Tuo dialogi sivulla x on periaatteessa hyvä, ymmärrän mitä ajat takaa, mutta se ei nyt tule ihan lukijalle asti. Kokeilepa niin, että painotat päähenkilön surua vielä pikkaisen enemmän alussa ja samalla mietit vielä tarkemmin sitä, miten toinen päähenkilö reagoi siihen.

Edelliset ovat oikeita esimerkkejä vuosien varrelta ajalta ennen projektin varmistumista kirjaksi. Puhun niistä yleisesti, koska osa asioista on jo ratkaistu mutta osaa ei ole enää olemassakaan, niin en sekoita teitä lukijoita yksittäisten nimien kanssa. Mutta esimerkeistä saa jo tuntuman, että paljon on tekstin sisällön osalta pelissä. Sisältömuutokset ovat puolestaan koko tekstin kannalta suurimpia ja näkyvimpiä, ja tässä kohdin voi mennä uusiksi ennalta arvaamattomankin paljon. Lisäksi sisältökierroksilla haetaan tasapainoa kohtauksiin: tärkeitä kohtauksia saatetaan syventää, ja marginaalissa saattaa lukea ”jatka, ole hyvä”. Niitä kohtauksia, jotka eivät ole niin tärkeitä, saatetaan typistää tai poistaa kokonaan

***

Yhtä kaikki, viikko viikolta projekti alkaa konkretisoitua yhä tarkemmin ja pidemmälle. Ensi viikolle on sovittu kirjailijakuvaus, ensimmäinen editointikierros on jo takana, toinen alkamassa. Minulla on ollut viime aikoina hieman terveyshuolia, mutta samalla romaanin ja siihen liittyvien käytännön asioiden järjestyminen pala palalta on tuonut positiivista vastapainoa. Toisaalta jännitys kalvaa tässäkin – onnistunko tavoittamaan lukijat? Onnistunko kirjoittamaan niin, että lukijaan jää jälki? Miten teksti vastaanotetaan, kun se on oikeasti koneeltani kansissa, kaikkien luettavana. Jännitystäni lisää sekin, että teksti on muodostunut minulle vuosien aikana hyvin rakkaaksi. Siinä on paljon tematiikkaa – kuten kipu ja jokaisen tarve tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi täytenään – josta koen tärkeäksi kirjoittaa.

Mutta nyt pitää ehkä ottaa yksi askel kerrallaan.

*Tämä esikoisromaanini tuotantoblogi päivittyy ainakin joka tiistai. Löydät Facebook-sivuni osoitteesta https://www.facebook.com/melanderkata sekä profiilini Twitterissä ja Instagramissa käyttäjänimellä @melanderkata.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s