Ruutulippu liehuu

Jos kaikki menee aikataulun mukaan, jätän romaanin tänään tekniseen tarkistukseen. Tällöin kustannuspalvelu käy tiedostot (painetun kirjan ja e-kirjan taittoversiot) kansineen läpi ja tarkistaa, että teksti on valmis painoon. Kun tämä on todettu, kirja on enää viimeisen vaiheen, painamisen, päässä tulevasta olemuksestaan.

Matka on ollut pitkä, innostava, yllättävä ja ajoin raskaskin. Jos esimerkiksi kysytte minulta, en enää hetkeen taita yhtään kirjaa. Painetussa versiossa pitää lisätä tavutusta ja välttää yksittäisiä kappaleen rivejä sivuilla, e-kirjassa taas ei saisi tavuttaa sivun yli, tai muuten tavuviiva jää e-kirjaversioon. Olen siis melko täynnä tavuviivoja, en liiaksi kuitenkaan. 🙂

Mutta matka on ollut opettavainen. Olen oppinut niin elämästä, kirjan koko kaaresta tekstivirrasta kaupanhyllylle kuin aikatauluista ja paineensietokyvystäkin. Valehtelisin, jos väittäisin, etten olisi valvonut yöllä miettien, kuinka pitkälle romaanin siivet kantavat, löytävätkö lukijat, työstä huolimatta.

Eilen julkaisin myös virallisen lukunäytteen. Palaute on ollut todella positiivista, kiitos siitä. Minulla on yleensä ollut ristiriitainen suhde lukunäytteisiin: ne ovat mielestäni usein liian lyhyitä. Totta kai ymmärrän, että myytävää tuotetta tarjoillaan ilmaiseksi mahdollisimman vähän, mutta olen miettinyt, innostuisiko lukija kirjasta vielä enemmän, jos pääsisi kurkistamaan romaaniin rahtusen laajemmin, siihen, mihin kaikkialle tarina häntä tahtookaan viedä, toki mahdollisimman pienellä sivumäärällä. Paristakymmenestä sivusta näkee usein yhden tai kaksi tarinoiden reiteistä – mutta kolmas peittoon jäänyt koukuttaisi lukunäytteen äärelle hakeutuneen. Päätin kokeilla tätä metodia itse ja antaa teille kahdeksan ensimmäistä lukua, jotta kaikki romaanin puolet tulisivat nähdyiksi, mutta teksti jää silti mielenkiintoiseen kohtaan, ja kuitenkin alkuun. Ja kyllä, lukuja jäi vielä salaisuuden verhon taa: 44 luvun verran. 🙂

Hiljalleen alkaa sekin tulla ajankohtaiseksi, mitä blogille tapahtuu romaanin julkaisun jälkeen, muuttaako se muotoaan vai loppuuko se kokonaan. Loppumiseen en ihan ensimmäiseksi usko, mutta annetaan ruutulipun nyt heilua ensin ja odotetaan romaanin ilmestymistä. Tänään tiistaina, 20. päivä, tasan kuukauden päästä.

Miten nopeasti aika lopulta kuluukaan.

*Tämä esikoisromaanini tuotantoblogi päivittyy ainakin joka tiistai. Löydät Facebook-sivuni osoitteesta https://www.facebook.com/melanderkata sekä profiilini Twitterissä ja Instagramissa käyttäjänimellä melanderkata.

2 kommenttia artikkeliin ”Ruutulippu liehuu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s