Esikoiskirjailijan elämää: Finlandia-palkinnot: oman osallistumiseni alussa sekä perustietoa osallistumisesta

No niin! Tämä on asia, josta iloitsen jatkuvasti: omasta Finlandia-palkintokisaan osallistumisestani, vaikka mahdollisuuteni ehdolle saatikka voittaa ovat hyvin pienet. Ehkä urheilutermejä käyttäen voisin sanoa näin, että nyt lähdetään hakemaan kokemuksia. 😀 Ja jos nimi jää palkintoraadin mieleen, vaikka ehdolle ei pääsisikään, aina parempi. Kun tällaisia pieniä unelmia, kuten minulle Finlandia-kisaan osallistuminen, pääsee toteuttamaan, tulee väistämättä etuoikeutettu olo. Jos omat murheeni pyrkivät etualalle, pyrin ajattelemaan F-juttuja. Ja toivottavasti vuosien vieriessä myös mahdollisuuteni ehdolle tai peräti voittoon kasvaisivat. 🙂 Menestyminen näissä karkeloissa onkin tulevien vuosieni unelma. Toki kaikki on mahdollista nytkin, mutta rehellisesti sanottuna en suinkaan odota, että pääsisin ehdolle.

Finlandia-palkintoihin osallistumisen perustietoa

Finlandia-palkinnot ovat julkisesti seuratuin kolmen kirjallisuuspalkinnon joukko, mutta yllättävän harva tietää, miten koneisto palkinnon taustalla toimii. Finlandia-palkintokategorioita on siis nykyisellään kolme: kaunokirjallisuuden Finlandia, lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia sekä tietokirjallisuuden Finlandia. Monet pitävät Finlandia-voittajaa vuoden parhaimpana kirjallisena saavutuksena omassa kategoriassaan, mutta tämän mielikuvan voi haastaa ainakin parista ratkaisevasta syystä. Ensinnäkin kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on pelkästään romaanipalkinto. Osallistua eivät voi siis näytelmät, runot tai novellikokoelmat. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnoissa tosin osallistumisvaatimuksena on pelkästään kuuluminen kategorian genreen. Finlandia-palkintokisaan osallistuminen ei ole kirjalle kuitenkaan automaatio. Kisaan pitää ilmoittautua (joko kirjailijan itse tai kustantajan) ja osallistumisesta peritään maksu. Maksu on ollut nyt ainakin muutaman vuoden 85 euroa per osallistuva nimeke.

Esikoisromaanillani osallistun näin ollen kaunokirjallisuuden Finlandiaan. Jos ylempänä kuvattu onkin monelle suuresta yleisöstä vierasta, seuraava puolestaan on melko tuttua: Finlandia-palkintojen ehdokasasettelun hoitaa kunakin vuonna erikseen nimitettävä, vaihtuvajäseninen Finlandia-palkintolautakunta, johon kuuluu kunkin palkinnon osalta kolme henkilöä. Valinnan voittajasta suorittaa niin ikään joka vuosi erikseen nimitettävä Finlandia-diktaattori, joka valitsee voittajan kolmesta kuuteen ehdokkaasta, melkein aina kuitenkin kuudesta. Kullakin kategorialla on oma valitsijansa. Tänä vuonna esimerkiksi kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee Elisabeth Rehn.

Finlandia-palkinnot ovat suuruudeltaan 30 000 euroa. Ehdokkaat julkistetaan yleensä marraskuun alussa, ja voittajat valitaan marraskuun lopussa.

Oman Finlandia-matkani alussa

Finlandia-kilpailuun osallistuminen on melko tarkka prosessi, johon osallistun nyt ensimmäistä kertaa. Oma matkani on vielä alussa, mutta olen saanut melko paljon jo hoitaa Finlandia-osallistumiseen liittyviä sähköposteja. Älä irrota -romaanista julkaistaan toinen painos, johon on korjattu ns. ensimmäiseen painokseen jääneet, tekniset pari virhettä. (niin sanotusti siksi, että tarvepainatuksessa ei oikeastaan puhuta painoksista). Matkani alkoi virallisesti sillä, että lähetin Kirjasäätiön (palkinnon jakaja) asiamiehelle sähköpostia, jossa ilmoittauduin mukaan kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintokisaan. Paluupostina sain oman Finlandia-palkintoraatini nimet ja postiosoitteet. Kun saan Älä irrota -romaanin toisen painoksen ulos, lähetän romaanin postissa kaikille lautakunnan jäsenille sekä yhden kirjasäätiölle. Tämä on palkintojen vakiintunut käytäntö: osallistuja vastaa itse kilpailuromaanien postituksesta. Keväällä ja syksyllä ilmestyvillä romaaneilla on tässä omat deadlinensa – koska oma romaanini on ilmestynyt keväällä, sen täytyy olla lautakunnan jäsenillä ja Kirjasäätiössä 15.6. mennessä.

Postitettaviin kirjoihin liitetään lisäksi vielä saate, jossa kirjan kerrotaan osallistuvan tietyn kategorian Finlandia-kilpailuun. Kun kaikki tämä on hoidettu ja osallistumismaksu maksettu, kirjan osallistuminen kilpailuun on virallista. Ei ihan yksinkertaista ensikertalaisen näkökulmasta, sanoisin – mutta ilman muuta jännittävä kokemus. Osallistumisen yhteydessä on nimettävä myös yhteyshenkilö, jolle mahdollisesta ehdokkaaksi pääsystä ilmoitetaan. Jos osallistuva kirja ei ehdokkaaksi pääse, soittoa ei yksinkertaisesti kuulu. Näin olen kuullut. 🙂

Käytännön tasolla Finlandia-palkintoehdokkaat julkistetaan kussakin kategoriassa eri päivinä, mutta kaikki kolme palkintoa jaetaan samana päivänä. Koska oma osallistumiseni koskee kaunokirjallisuuden Finlandiaa, todettakoon loppuun vielä tämä: ehdokkaat kaunokirjallisuuden Finlandiassa julkistetaan tänä vuonna 10.11., ja kaikki palkinnot jaetaan 29.11.2017.

Miten jännittävää! 🙂

*Tämä Esikoiskirjailijan elämää -blogi kertoo esikoiskirjailijan arjesta ja ajatuksista. Esikoiskirjailijan elämää -blogia ylläpitää esikoiskirjailija Kata Melander. Klikkaa tästä profiileihini Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

2 kommenttia artikkeliin ”Esikoiskirjailijan elämää: Finlandia-palkinnot: oman osallistumiseni alussa sekä perustietoa osallistumisesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s