Esikoiskirjailijan elämää: Kirjamessuviikko, mediaviikko

Turun kirjamessut starttaavat perjantaina. Valmistautuminen on ollut mieletöntä kuhinaa: sähköposteja, varmistamista, selvittämistä. Yllätyksiltä ja kommervenkeiltäkään ei ole vältytty, mutta viikonlopusta tulee varmasti ikimuistoinen yhdestä yksinkertaisesta syystä: nämä ovat ensimmäiset kirjamessuni kirjailijana.

Mutta kirjamessuviikko kääntyikin yllättäen eilen erään vaateliikkeen sovituskopissa myös mediaviikoksi: sain haastattelupyynnön Helsingin Sanomilta.

Jutun aiheena on kirjallisuuden vähän käsitellyt aiheet. Kirja-alan edustajien ja kirjallisuudentutkijoiden keskuudesta esiin oli noussut muun muassa vammaisuus. Puhuimme siis tomittajan kanssa vajaat kaksikymmentä minuuttia kirjallisuuden vammaiskuvista: mitä ne ovat ja mitä ne eivät ole, ja mitä niiden soisi olevan. Luonnollisesti sivusin myös Älä irrota -romaania, jonka pohjalta minua juttuun pyydettiin. Juttu ilmestyy HS Teemassa 19.10..

Ah! Voisin tässä pohtia aihetta monen, monen kappaleen verran, mutta en halua nyt viedä pohjaa omalta osuudeltani artikkelissa. Sen voin sanoa, että intouduin, ja innon keskellä jopa vakavoiduinkin. Vammaiskuvien monipuolistaminen ja vammaisuusaiheen ennakkoluuloton käsittely on todella tervetullut keskustelunaihe. Olisi mahtavaa, jos vammaisuuskin alkaisi samalla tavoin normalisoitua esimerkiksi homouden käsittelyn tapaan, että esiin nousisi aidosti erilaisia vammaiskuvia, jotka välttäisivät esimerkiksi jatkuvan kävelykyvyn kaipaamisen stereotypiat (vaikka kävelykyvyn kaipaaminen on toki osa joidenkin todellisuutta; en halua vähätellä sitä) tai kuvaisivat kouriintuntuvasti esimerkiksi kuulovammaisen arkea.

Loppuun vielä omat Turun kirjamessut -esiintymiseni. Muista siis nämä:

PE 6.10. klo 15.20–15.40 Vammaisuus fiktiossa -keskustelu. Keskustelijoina minun lisäkseni kirjailija Jaakko Yli-Juonikas, ja keskustelua vetää Kynnys ry:n tiedottaja Sanni Purhonen. (Fiore-lava, A-halli)

SU 8.10. klo 10.40–11.00 Älä irrota – romaani kivusta ja rakkaudesta. Esikoisromaanistani minua haastattelee Noora Vaakanainen. (Fiore-lava, A-halli)

*Tämä Esikoiskirjailijan elämää -blogi kertoo esikoiskirjailijan arjesta ja ajatuksista. Esikoiskirjailijan elämää -blogia ylläpitää esikoiskirjailija Kata Melander. Klikkaa tästä profiileihini Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

2 kommenttia artikkeliin ”Esikoiskirjailijan elämää: Kirjamessuviikko, mediaviikko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s