Esikoiskirjailijan elämää: Ympyrä sulkeutuu: tätäkin romaanikäsikirjoitusta siivittää kesä

Eilisiä uutisia on edelleen hankala pukea sanoiksi. Yksinkertaisuudessaan kyse on tästä: sain kustantamosta käsikirjoitukseni takaisin perusteellisine kommentteineen. Palautteen perusteella näyttää siltä, että linjaeroja tekstin suhteen ei minun ja kustantamon välillä ole.

Kustantamon nimeä en nyt tässä paljasta. Yhden vihjeen voin antaa: kuuleman mukaan tämä kustantamo on ainakin joskus johtanut Finlandia-voittotilastoja.

Mutta jätetään nyt Finlandia sikseen. Hämmennys on suuri siksikin, että tavallaan onnistuin siinä, mitä lähdinkin hakemaan. Kustannuspäällikön mukaan olin onnistunut kirjoittamaan ”erittäin tehokkaan ensimmäisen version” ja ”käsikirjoitus on oikein hyvällä tiellä”. Nämä ovat huojentavia sanoja, sillä tiesin, miten ison riski jonkin käsikirjoituksen ensimmäisen version tarjoaminen on. Olen todella tyytyväinen, että onnistuin kirjoittamaan laadukkaan ykkösversion.

Seuraavaa en voi silti kyllin korostaa: tarvitaan paljon työtä ja tiukkaa pohdintaa, isoja muutoksia. Edelliseen olen ilman muuta valmis. Toivon, että kommentit auttavat minua piirtämään tarkan kartan siitä, millainen kakkosversiosta tuleman pitää. Kaiken jälkeen käsis palaa kustantamoon uuteen arvioon.

Sopimusta minulle ei vielä tässä vaiheessa luvattu. Se asettaa tietyn paineen tulevaan työhön: haluan ilman muuta käsikirjoituksen sellaiseen malliin, että saisin lopulta nimen paperiin. Nyt, kun projekti on nytkähtänyt omalla tavallaan eteenpäin, paineen asettaa myös tietty julkisuus. Koska olen askeleen lähempänä maalia, tätä kaikkea ei voi tehdä enää puolisalaa ja varjossa. Täytyy uskaltaa astua valoon ja pitää mielessä myös se mahdollisuus, että sopimusta ei tästä talosta irtoa.

Jos kuitenkin ajattelee esikoisromaaniani, tietyllä tavoin ympyrä sulkeutuu: kesä 2016 oli minulle romaanikesä, ja sellainen on tulossa myös kesästä 2021. Ja minulla on jälleen kerran otsatukka sitten noiden vuosien, pitkän tauon jälkeen.

Kaikki tehdään, mihin pystytään. Sitten katsotaan, mihin se riittää.

*Tämä Esikoiskirjailijan elämää -blogi kertoo esikoiskirjailijan arjesta ja ajatuksista. Esikoiskirjailijan elämää -blogia ylläpitää esikoiskirjailija Kata Melander. Klikkaa tästä profiileihini Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s