Kuka Kata Melander?

img_2525-edit

Kuva: Johanna Ahonen

Olen Kata Melander, esikoiskirjailija. Työskentelen väitöskirjatutkijana Kordelinin säätiön apurahalla tammikuusta 2022 eteenpäin. Väitöstutkimukseni aihe on suomen genetiivisubjekti.

Kirjailijaesittely vuodelta 2017

KATA MELANDER (s. 1991) opiskelee suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta Turun yliopistossa. Hän on syntynyt Maskussa mutta asuu tällä hetkellä Turussa. Hän innostuu helposti, nauraa paljon ja rakastaa kirjoittamisen lisäksi suomen kielioppia.

Ensimmäistä romaanikäsikirjoitustaan Melander alkoi kirjoittaa kuusivuotiaana. Älä irrota on hänen esikoisteoksensa.

…ja vähän laajemmin nykyhetkeen asti

Kirjoittaminen on kulkenut mukanani lapsesta saakka. Kuusivuotiaana ilmoitin kesällä ulkona pihatöitä tekevälle äidilleni, että kirjoitan romaanin. Äiti nauroi. Kun teksti sitten oli valmis ja äiti oli kutsuttu katsomaan sitä – olimme onnistuneet hävittämään tekstin sisareni kanssa siinä touhutessamme kokonaan. Vannoin, etten enää ikinä kirjoita mitään. No, tuloksen näette nyt itse. 🙂

Kieliopin löysin yläkouluiässä. Olin kotona kuumeessa ja kaipasin tekemistä, kun en millään malttanut levätä. Tutkailin verbikaavoja ja lumouduin äkkiä. Kieltä pystyy kuvaamaan noin matemaattisen kaavamaisesti ja tarkkaan – humanistitko muka mutu-tieteilijöitä? Sittemmin ihastukseni on kulkenut kaavoista aina lauseoppiin, kielenhuoltoon ja semantiikaan asti. Väitöskirjassani tutkin suomen genetiivisubjektia.

Lukeminen ei ole minulle vain kirjojen parissa viihtymistä. Tykkään pohdiskella romaanien asetelmia ja kehityskulkuja, tykkään vähän pureskella. Sellaisia käsikirjoituksia olen itse pyrkinyt kirjoittamaan: haluan laittaa lukijan pohtimaan. Pohdinnan aiheet voivat olla erilaisia, mutta tärkeintä olisi, että teksti pääsisi jollakin tasolla lukijan ihon läpi.

Vuonna 2014 suoritin Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineen kannatusyhdistyksen järjestämän käsikirjoittamisen mestarikurssin proosan puolella. Siellä sain työstää käsikirjoitustani ammattimaisesti ammattilaisten ohjauksessa, ja tarttuipa sieltä jokunen ystäväkin. Oma lajini on ollut lähes aina pitkä proosa.

ala-irrota_kansi

Kansi: Jussi Jääskeläinen

Esikoisromaanini Älä irrota ilmestyi 20. tammikuuta 2017 kustannuspalvelu Type & Tellin kautta.

Esikoisromaanini jälkeen on tapahtunut paljon. Olen valmistunut filosofian maisteriksi ja äidinkielen opettajaksi, aloittanut tutkijanuran ja tehnyt opettajantöitä – sekä onneksi myös kirjoittanut.

Tärkeintä on, että matka jatkuu.

Julkaisut

MELANDER, KATA 2017: Älä irrota. Type & Tell, Helsinki.

Tämä sivu on päivitetty viimeksi 14.12.2021. 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s