HAKEMISTO

Esikoisromaanin tuotantoblogi 10.5.2016–24.1.2017

Esikoiskirjailijan elämää 31.1.2017–

Esikoiskirjailijan elämää: Kevät, iloa ja surua

Olen aloittanut tämän merkinnän yhtä montaa kertaa kuin olen lopettanut heti.

Miettinyt, miten paljon haluan sanoa. Mitä jättää sanomatta.

Ja on täytynyt hyväksyä sekin, että tämä teksti on vain pakko kirjoittaa surun ja karheuden läpi.

***

Vaikka ruotsalaisesta kirjallisuusagentuurista tulikin maaliskuun lopussa hylkäys, kokemus oli päällimmäisenä äärimmäisen positiivinen. Tekstistä oli keskusteltu pitkään. Keskustelimmepa viestitse tekstin parannusehdotuksistakin. Koko prosessista tuli olo, että kirjailijaa todella arvostetaan, hänen kanssaan keskustellaan, oli nimeä tai ei.

Lisäksi kokemus oli kaikkiaan opettavainen. Yksi opeista on, että kirjabisnes Suomen rajojen ulkopuolella toimii osin eri säännöillä kuin Suomen sisäpuolella. Kansainvälisesti ajateltuna pelkkä hyvä teksti ei riitä. Ideaansa pitää myös oikeasti, vaihtuvin kriteerein, osata myydä.

Mutta tämä sääntö on globaali: jotta teksti kehittyy, tarvitaan aina joku, joka siihen haluaa tarttua.

Tämän matkan perusteella jo tiedän: alkua pitää kehittää, idea on hyvä, loppu on hyvä. Mutta koska en vielä täsmällisesti tiedä, mitä pitäisi tehdä, teksti on lähtenyt aiempaa laajemmalle matkalle. Niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Täsmentänen tilannetta, kunhan aika on oikea. Nyt se ei sitä ole.

***

Tässä kohtaa minulta vaaditaan voimaa painautua surun ja karheuden läpi.

Olen tällä hetkellä ollut lähes kolme viikkoa sairauslomalla. Sairauslomani kestänee ainakin kesäkuun loppuun. Lääkitysmuutokseni eivät ole sujuneet toivotusti. Menemättä yksityiskohtiin suurimman osan päivästä vointi on kehno.

Olen paennut lukemalla. Olen paennut ruokaa laittamalla, leipomalla. Olen jälleen elämässä sellaisessa tilanteessa, jossa minun pitää selviytyä päivästä kerrallaan. Suorittaa se.

Surullinenkin olen. Herään aamulla saman pelon kanssa, jonka kanssa olen mennyt nukkumaan. Ja silti tiedän: oman tilanteenikaan ei ole pahin. En ole vaarassa kuolla, akuuttia hätääkään ei ole.

Mutta tulevaisuuden uhkakuvat ovat isoja. Lääketieteen rajat ovat tulleet jo ainakin puolittain vastaan.

Ja kuten raastavan romaanin juonenkäänteisiin kuuluisi, kukaan ei tietenkään osaa minulle vielä sanoa, millä vauhdilla asiat etenevät, ja mihin pisteeseen. Selkäytimeni pää on väärässä kohtaa, ja jos (ja kun) selän muut rappeumat etenevät, selkäytimelleni tulee ahdasta. Minulle ei kuitenkaan terveydellisistä syistä voi enää suositella leikkaushoitoa.

Opettelen siis elämään heikkenevän ennusteen kanssa – iloitsen, jos asioissa tapahtuu käännettä parempaan, mutta käänteitä toiseenkin suuntaan voi tulla. Älä odota sitä aamua, jolloin et välttämättä pysty siihen, mihin haluaisit, minua neuvottiin viime lokakuussa. 

Ja se on oiva neuvo.

Esikoiskirjailijan elämää: Siitä ainoasta tarinasta, johon kipu ei puutu

Romaanin käännösnäyte lähti kirjallisuusagentuuriin eilen klo 17.23. Vastaus – ja vahvistus vastaanottamisesta – saapui jo samana iltana klo 21.25 meidän aikaamme. Odotusajaksi annettiin 6–8 viikkoa.

Eilen ajattelin: kirjallisuus on ainoa tarina elämässäni, joka ei lopu sanoihin ”ja sitten tuli kipu ja pilasi kaiken”. Siihen ei kipu puutu.

Vaikka juhlistaminen eilen jäi, sillä kipu on ollut tänään päällä jo yhdeksän päivää. Loppua ei ole näkyvissä.

Lue loppuun

Esikoiskirjailijan elämää: Seuraavat askeleet

No niin.

Romaanikurssin viimeisestä tapaamisesta (26.11.) on ehtinyt kulua jo hyvä tovi. Kurssi päättyi osaltani tunnin aikaisemmin kuin oli tarkoitus, sillä sain kipukohtauksen ja jouduin varsin nopeaan siirtymään lepäilemään.

Väliin jäi onneksi vain toinen päivän kustannustoimittajaluennoista. Sanon näin tietenkin siksi, että ehdin saada oman palautteeni täysimääräisenä – ja kuunnella muidenkin.

Lue loppuun

Esikoiskirjailijan elämää: Neljäs versio on valmis – romaanin rakentamisesta

Sain romaanin neljännen version valmiiksi jo tiistaina, romaanikurssin aikana nyt jo toisen kerran alusta loppuun. Sitten sainkin pahan kipukohtauksen, joka on vieläkin päällä. Fysioterapeuttini kävi minua auttamassa jo sen verran, että saan jotenkuten istuttua – ja kirjoitettua tämän merkinnän.

Kysyin tällä kertaa Instagramin puolella (jonka olen haastanut itseni paremmin opettelemaan), mitä te haluaisitte kuulla tässä merkinnässä ylipäänsäkin romaanin kirjoittamisesta tai neljännestä versiosta – ja aion kysyä asioita toistekin! Merkinnän kirjoittaminen on jotenkin helpompaa näin, kun ei tarvitse arvailla, mikä näkökulma kiinnostaa.

Seuraavaksi siis hieman romaanin rakentamisesta.

Lue loppuun

Esikoiskirjailijan elämää: Uutta näkyvissä

Hih!

Naurahdin jo äsken otsikkoa keksiessäni. Ajatuksenani on kirjoittaa teille romaanikäsikirjoituksen neljännestä versiosta, siitä miten romaanikurssin loppu häämöttää. Mutta uskokaa tai älkää: Loppu häämöttää tai Loppua kohden kuulostaa otsikossa – no, kyllä te tiedätte. Varsin dramaattiselta. Turhalta eskapismilta.

Siksi valitsin sanoa saman asian toisin, toisesta näkökulmasta. Uutta on näkyvissä.

Lue loppuun