HAKEMISTO

Esikoisromaanin tuotantoblogi 10.5.2016–24.1.2017

Esikoiskirjailijan elämää 31.1.2017–

Esikoiskirjailijan elämää: Olisiko jonkin aika muuttua?

Olen pitänyt tätä Esikoiskirjailijan elämää -blogia esikoisromaanini ilmestymisestä asti, reippaat seitsemän vuotta. Ennen sitä pidin esikoisromaanini tuotantoblogia vajaan vuoden. Ensisijaisesti tämä blogi on keskittynyt tekstieni ympärille, vaikka joukossa on runsaasti myös pohtivia esseitä ja henkilökohtaisen elämäni käänteitä.

Merkinnät ovat myös viime aikoina herättäneet hyvää keskustelua. Tällä blogilla on selkeästi ollut lukijakuntaa, mistä kiitän lämpimästi. Kuitenkin olen viime aikoina toistuvasti pohtinut, olisiko jonkin aika muuttua.

Olisiko aika pistää tämä blogi pakettiin?

Lue loppuun

Esikoiskirjailijan elämää: Siitä on aikaa

Ensin ajattelin, että tuo otsikko on aloitusvirkkeeni. Mutta heti perään tuumasin: ei, se toimii otsikkona paremmin. Se kehystää kaiken: tauon, pysähdyksen.

Tekisi mieli leikkiä sanoilla. On vaikeaa selittää ja ilmaista, mistä kaikki alkoi. Ja Mistä kaikki alkoi on tietenkin myös tuorein käsikirjoitukseni, jolla on ollut vaiheita vaikka minkälaisia muttei selkeää päämäärää, asioiden päätepysäkkiä.

Lue loppuun

Esikoiskirjailijan elämää: Minä haluaisin riittää

Tämä merkintä tuntuu vaikealta kirjoittaa. Ja kyllä, viimekertaiseen merkintääni viitaten se myös vähän hävettääkin. Ehkä se siksi onkin pakko kirjoittaa.

Minä niin haluaisin riittää.

Tämä on ollut ydintunteeni niin kauan kuin jaksan muistaa, syistä, joista ainakin osasta minulla on käsitys. Mutta niihin syihin ei ole tarpeen mennä nyt.

Tiedän senkin, että lauseen väittämä on ongelmallinen. Eihän täällä tarvitse riittää kuin itselleen, ja jokainen ihminen on aina itsessään riittävä.

Sitten tulee se kuuluisa mutta.

***

Sairastin tosiaan parisen viikkoa jotakin tautia. Kipuni helpottuivat – tietysti, joku saattaisi sanoa – sillä enimmäkseen lepäsin tautia pois. Kohtauslääkkeille ei ollut tarvetta, kolme viikkoa oli rauhallista ja suhteellisen kivutonta.

Ajattelin: nyt tästä syksystä on viimein selvitty. Ajattelin niin kuitenkin vähän turhan aikaisin.

Toivuttuani taudistani aloin lukea filosofian tenttiin. Koska oloni oli kivun kannalta hyvä, lisäsin lukuohjelmaani myös kaunoa. Palasin luennoille.

Ja kas: valvoin kipua koko edellisen yön. Viime yön sentään nukuin. Mutta kun olen kirjoittanut tämän, on pakko varmaan mennä taas maate.

En ole koskaan juossut askeltakaan. Uskallan silti sanoa, että kivun kanssa eläminen on raadollista kilpajuoksua, jossa ei voi voittaa. Juuri, kun luulee, että on jaksottanut elämäänsä tarpeeksi, muistanut levätä kunnolla ja luullut hallitsevansa edes pientä osaa, kipu lyö nuo luulot turhiksi. Aina.

Tuo asetelma on myös kiistatta yksi niistä syistä, miksi riittämättömyyden tunteeni pysyy. Edelleen mietin, mitä olen tehnyt väärin, että kipu ei pysynyt kurissa vähän kauemmin. Vaikka tiedän ja lääkäritkin sen ovat minulle todenneet, ettei ole mitään, mitä olisin jossain kohtaa voinut tehdä toisin. Oire on raaka, eikä tilanteeni ainakaan tästä kauheasti parane.

***

Oli ihanaa saada hetken lukea normaalisti. Olen lukenut nyt läpi tämänvuotisia Finlandia-ehdokkaita. Nyt luvussa on (kiputilanteeni huomioiden varmaan melko pitkään) Pasi Ilmari Jääskeläisen Kuurupiilon anatomia. Pasi on tuttuni, joten olen jäävi sanomaan, mutta olen vaikuttunut siitä, miten taidokkaasti hänenkaltaisensa reaalifantastikot pystyvät yhdistämään jollakin tavalla reaalisen ja fantasian. Luulin pitkään, ettei fantasia ole minut juttuni. Sitten tutustuin tanskalaisen Peter Hoegin kirjoihin. Olin äkkiä maagisesta realismista täysin myyty.

Mutta niin, olen lukenut. Olen nauttinut muiden töistä ja samalla kuitenkin väistämättä pohtinut sitä, miksi oma työni ei ole vielä ylittänyt kustannuskynnystä. Onko vielä jotain, mitä en ole tajunnut? Vai ovatko nämä muut tosiaankin vain niin paljon parempia kuin minä?

En tiedä. Olen ollut monta kertaa niin lähellä. Sen tiedän, että itseensä pitäisi luottaa ja tuuriakin tarvitaan, mutta sama riittämättömyyden tunne kalvaa minua tässäkin. Miksi monen vuoden työ ei vain kerta kaikkiaan riitä?

***

Jos tarkemmin ajattelen, tämä riittämättömyyteni on jo pidemmän aikaa tuntunut siltä, että olen väärässä paikassa väärään aikaan. Että yritän hirveästi, mutta aina asiat kohtaavat jonkin esteen. Yritän hirveästi elää, kuten keholleni parasta on, mutta kipu on tavoittamaton vastus. Yritän kovasti tavoitella unelmiani kirja-alalla, mutta en vain onnistu. Et cetera, et cetera.

Ja entäs sitten muutoin ihmisenä?

Ihmissuhteissanikin liian usein: väärä paikka, väärä aika. Olen rakkaudessa ikuinen hyvänpäiväntuttu, mutta harvoin mitään enempää. Minua saatetaan seurata kaukaakin, mutta ei tarjota mitään sen enempää.

En kiellä, etteikö sekin sattuisi. Haluaisin päättää tämän merkinnän toiveikkaaseen lausahdukseen. Niin kuin kerran kirjoitin, että hyviä asioita tulee vielä. Olisi parasta uskoa siihen, mutta seuraava on tässä hetkessä puhuttelevampi:

Niitä helpompia aikoja riittämättömyyden tunteeni kanssa tulee vielä.

*Tämä Esikoiskirjailijan elämää -blogi kertoo esikoiskirjailijan arjesta ja ajatuksista. Esikoiskirjailijan elämää -blogia ylläpitää esikoiskirjailija Kata Melander. Klikkaa tästä profiileihini Facebookissa, viestipalvelu X:ssä ja Instagramissa.

Esikoiskirjailijan elämää: Rakas Google

Kyllä, nyt se tapahtuu.

Olen ollut jossain taudissa vähän liian pitkään (yli 1,5 vkoa), joten nyt uskallan tehdä Esikoiskirjailijan elämää -blogin historian ensimmäisen kokeellisen merkinnän. Ja näin se menee: kirjoitan tämän päivityksen ikään kuin kirjoittaisin sanoja (kuvitteelliseen) Googlen hakukenttään.

Ensimmäinen haku: Mitä tehdä, kun…

Mitä tehdä, kun on ollut liian pitkään taudissa?
Mitä tehdä, kun opinnoista on liikaa korvaavia tehtäviä?
Mitä tehdä, kun ei tee mieli syödä oikeastaan mitään?
Mitä tehdä, kun viimeinenkin luovan kirjoittamisen opintojakso, lyriikan kakkoskurssi, on suoritettu?

Toinen haku: Mikä auttaa…

Mikä auttaa siihen, että saisi väitöskirjan ristiriitaisesta palautteesta otteen?
Mikä auttaa, että usko palautuisi siihen, että jotakin osaakin?
Mikä auttaa siihen, kun keksii yhtäkkiä tekeillä olevaan romaaniin suihkussa puolet lisää?

Kolmas haku: Mistä tietää…

Mistä tietää, että on oikeassa suunnassa?
Mistä tietää, miten elämästä lopulta selviää?
Mistä tietää, välittääkö joku oikeasti?
Mistä tietää, ettei se kumminkaan rakasta?
Mistä tietää, että on tärkeä?

Neljäs haku: Mistä saisin…

Mistä saisin lisää itseluottamusta?
Mistä saisin sopivasti uhmaa?
Mistä saisin kustannussopimuksen ja menestyksekkään uran?
Mistä saisin taloudellisen tasapainon?
Mistä saisin hoitokissan?
Mistä saisin voimaa hankalan tilanteen yli?

Kas, tässä. Hävettää nyt ihan yhtä paljon kuin hävetti viikonloppuna lyriikan kurssin lopputyötä palauttaessani ja esseeni runomuotoon kirjoittaessani (Tein eseen Tuula Hämäläisen Tuulenkantajasta). Lopputyöni tyyli ei ole ihan sentään Google-runoutta, mutta siihen sisältyi iso oivallus:

Kirjoittaminen on aina kulkemista häpeää kohti ja sen yli. Uskallanko kirjoittaa näin? Voinko? Kehtaanko? Ja yleensä se on juuri häpeä, joka johdattaa jonkin ison ytimeen, siihen, mitä oikeasti halutaan sanoa.

Siispä häpeän hetken ja painan Julkaise-nappia. Mietin, mitä voisinkaan keksiä, kun olen ensin pakollisen hetken – tutkijakollegani mainioin sanoin – kärsinyt ja hävennyt.

*Tämä Esikoiskirjailijan elämää -blogi kertoo esikoiskirjailijan arjesta ja ajatuksista. Esikoiskirjailijan elämää -blogia ylläpitää esikoiskirjailija Kata Melander. Klikkaa tästä profiileihini Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Esikoiskirjailijan elämää: Pintaa syvemmältä

Kesän kynnyksellä, toukokuun 25. päivänä, kirjoitin silloiseen Twitteriin, nykyiseen viestipalvelu X:ään:

Oon alkanut vakavasti pohtia sitä, että jättäisin jatko-opintoni kesken. Nytkin tarvitsisi laittaa sen sadannen kerran ohjaajalle viesti, että minä täällä hei, elämäni on taas säpäleinä kivun takia ja taas kerran minä kerään niitä samoja säleitä lattialta eikä mikään edisty.

Viesti pääohjaajalle jäi kuitenkin laittamatta, onneksi. Tapasin äkkiarvaamatta arvostetun tieteilijän, joka halusi ryhtyä mentorikseni – ja joka oikealla hetkellä uskoi minuun. Kaikki muuttui.

Lue loppuun

Esikoiskirjailijan elämää: Arvostani ja arvoistani en luovu

Sain tiistaina eräästä kustantamosta hylkäyksen. Poikkeuksellisesti, vaikka hylky tietenkin vähän harmitti, siitä jäi kuitenkin todella hyvä mieli. Kustantaja totesi arviossaan, että teos on liian korkeakirjallinen heidän muutoin aika kaupalliseen kustannusohjelmaansa. Se ei kuulemma saisi heillä ansaitsemaansa huomiota.

Ja minä ajattelin: kerrankin joku oikeasti näkee minut. Tajuaa, mihin teksteilläni pyrin.

Lue loppuun